Svako četvrto domaćinstvo u Srbiji bavi se poljoprivredom

Bez autora
Feb 03 2013

Na teritoriji Srbije ima ukupno 631.122 poljoprivredna gazdinstva, od kojih su 628.555 porodična, a 2.567 pravna lica i preduzetnici. Rezultati Popisa poljoprivrede 2012. godine pokazuju da se svako četvrto domaćinstvo u Srbiji bavi poljoprivredom.Prosečno porodično gazdinstvo u Srbiji koristi 4,5 hektara poljoprivrednog zemljišta, poseduje jedan traktor i gaji jedno goveče, četiri svinje, tri ovce, 26 komada živine i jedno pčelinje društvo. Poljoprivredna gazdinstva koriste, odnosno obrađuju, 3,35 miliona hektara poljoprivrednog zemljišta i poseduju 408.734 traktora.

Svako četvrto domaćinstvo u Srbiji bavi se poljoprivredomDirektor Republičkog zavoda za statistiku Dragan Vukmirović saopštio je danas da na teritoriji Srbije ima ukupno 631.122 poljoprivredna gazdinstva, od kojih su 628.555 porodična, a 2.567 pravna lica i preduzetnici.

Vukmirović je na konferenciji za novinare, održanoj povodom predstavljanja rezultata Popisa poljoprivrede 2012. godine, naveo da se svako četvrto domaćinstvo u Srbiji bavi poljoprivredom.

On je naveo da prosečno porodično gazdinstvo u Srbiji koristi 4,5 hektara poljoprivrednog zemljišta, poseduje jedan traktor i gaji jedno goveče, četiri svinje, tri ovce, 26 komada živine i jedno pčelinje društvo.

Poljoprivredna gazdinstva koriste, odnosno obrađuju, 3,35 miliona hektara poljoprivrednog zemljišta i poseduju 408.734 traktora, saopštio je Vukmirović.

Prema njegovim rečima, poljoprivredna gazdinstva gaje 908.990 goveda, 3.403.288 svinja, 1.729.278 ovaca, 235.576 koza, 26.627.308 komada živine i 673.651 pčelinje društvo.

U popisu poljoprivrede koji je sproveden od 1. oktobra do 15. decembra anketirano je 937.210 domaćinstava i 4.200 pravnih lica, bilo je angažovano 6.138 popisivača, a popis je rađen u skladu sa metodologijom Eurostata. Odziv poljoprivrednika bio je odličan, pa je 99,9 posto stanovništva dalo tražene podatke, dok će oni tajni biti korišćeni isključivo u statističke svrhe.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer napomenuo je da je EU podržala pripremu i sprovođenje popisa poljoprivrede u Srbiji sredstvima u iznosu od devet miliona evra, dok je sveukupna podrška za različite statističke popise u Srbiji iznosila ukupno 40 miliona evra.

Dežer je istakao da je reč o veoma detaljnom i sveobuhvatnom popisu, koji će dati kompletnu sliku i puna saznanja o stanju poljoprivrede u Srbiji, broju farmi i ljudi koji se bave poljoprivredom, kao i o vrstama proizvodnje i kultura.

Prema njegovim rečima, Vlada, odnosno Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, moći će na osnovu tih podataka da definišu sveobuhvatnu strategiju razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja u Srbiji. Taj dokument će, zajedno sa nedavno usvojenim Zakonom o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, obezbediti jedan celovit strateški okvir.

Dežer je napomenuo da će taj okvir biti važan i za poljoprivrednike i za investitore, s obzirom na to da će obezbediti predvidivost u sektoru poljoprivrede, bez čega se ne mogu očekivati dugoročna ulaganja.

Pouzdani statistički podaci važni su i da bi Srbija mogla da koristi finansijske instrumente u okviru zajedničke poljoprivredne politike EU nakon pristupanja Uniji, kao i pretpristupnu pomoć, naglasio je Dežer.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik